Γιατί είναι σημαντικό το UX (User Experience) για την ιστοσελίδα και το e-shop σας

Ο όρος User Experience (UX)

 

Πριν παραθέσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα καλό User Experience είναι απαραίτητο συστατικό για το e-shop ή την ιστοσελίδα σας, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τον όρο και τι συνεπάγεται.

Μέχρι και σήμερα, ο όρος User Experience προκαλεί σύγχυση καθώς πολλοί επικεντρώνονται περισσότερο στο design και την εμφάνιση (πολύπλοκα γραφιστικά, ωραίες εικόνες κλπ.) και λιγότερο στον χρήστη, που είναι ο τελικός αποδέκτης και ο απόλυτος κριτής της ιστοσελίδας σας.

Τι είναι λοιπόν το User Experience? Σύμφωνα με τον Steve Jobs, η έννοια δεν περιορίζεται στο πως μια ιστοσελίδα φαίνεται “στο μάτι” αλλά περιγράφει το πόσο χρηστική είναι και πόσο βοηθάει τον χρήστη να καλύψει την τρέχουσα ανάγκη του αλλά και να ανακαλύψει νέες. Περιλαμβάνει όλα τα σημεία επαφής (touch points) του χρήστη με το e-shop σας ή την ιστοσελίδα σας.

Τα σημεία αυτά είναι πολλά, εάν αναλογιστείτε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί μια παραγγελία πρέπει πρώτα ο υποψήφιος πελάτης να περιηγηθεί στο e-shop σας, να μάθει για την εταιρεία, να γνωρίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, να σας συγκρίνει με τον ανταγωνισμό και τελικά να αποφασίσει ποιον θα προτιμήσει.

Πρόκειται λοιπόν περισσότερο για μια εμπειρία του χρήστη με το e-shop και λιγότερο για την τοποθέτηση μιας ωραίας φωτογραφίας ή  βίντεο.

 

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το e-shop σας για να προσφέρει ικανοποιητικό User Experience

 

1. Navigation: Είναι σημαντικό να μπορεί να αντιληφθεί ο χρήστης σε ποιο σημείο της ιστοσελίδας βρίσκεται αλλά και τον λόγο για τον όποιο βρίσκεται εκεί. Να μην νιώθει ότι “χάνεται” και να μπορεί να περιηγηθεί με ευκολία ανάμεσα στις κατηγορίες των προϊόντων σας.

2. Site load speed – Mobile-friendly design: Πόσο γρήγορα φορτώνει η ιστοσελίδα σας; Σε περίπτωση που καθυστερεί να φορτώσει, ειδικά σε mobile συσκευές, διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο να χάσετε υποψήφιους πελάτες αφού η πλειοψηφία τους πραγματοποιεί αναζητήσεις μέσω κινητών συσκευών

3. Στοιχεία προϊόντων: Νούμερο, χρώμα, τιμή, περιγραφή, κατηγορίες. Είναι ευδιάκριτα; Πρέπει να διευκολύνουν τον χρήστη στην αναζήτηση του, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο, διαφορετικά θα εγκαταλείψει την ιστοσελίδα σας.

4. Διαδικασία αγοράς: Πόσο εύκολα και γρήγορα πραγματοποιούν μια παραγγελία οι πελάτες σας;  Προσθήκη στο καλάθι, συμπλήρωση φόρμας στοιχείων, ασφάλεια και εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής πρέπει να επιταχύνουν την επιλογή του χρήστη να αγοράσει και όχι να γίνονται εμπόδιο.

5. Διαδικασία αποστολής: Ενημερώνονται έγκαιρα οι πελάτες ότι έχετε λάβει την παραγγελία τους; Είναι καλό να προσφέρονται επιλογές για το πώς θα παρακολουθούν την πορεία αποστολής (email, SMS, web).

6. After sales service: Αφού παραληφθεί η παραγγελία, είναι σημαντικό να δίνεται στους πελάτες η δυνατότητα να αξιολογήσουν την υπηρεσία που τους προσφέρθηκε. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε ενδιαφέρον για την εμπειρία που είχε ο πελάτης με την εταιρεία σας και λαμβάνετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών σας.

 

Πλεονεκτήματα για e-shop που προσφέρουν ικανοποιητικό User Experience

 

Μείωση διαχειριστικού κόστους

Αύξηση αριθμού χρηστών online και παράταση του χρόνου περιήγησης

Αύξηση παραγγελιών – εσόδων

Εύκολος εντοπισμός του website και καλύτερο ranking στις μηχανές αναζήτησης

Ενίσχυση του brand name (αύξηση WOM και referrals)

 

Στην DWHITE, δίνουμε ίδιαίτερη έμφαση στο να παραλάβετε ένα λειτουργικό e-shop ή ιστοσελίδα που θα διευκολύνει τους υποψήφιους πελάτες σας να καλύψουν τις ανάγκες τους και συνεπώς να ενισχύσετε το brand name και να αυξήσετε την κερδοφορία σας. Εξίσου σημαντικό για εμάς είναι το συστηματικό customer service για να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, όταν παρουσιάζεται η ανάγκη.

 

Για το τέλος, μια συμβουλή:

Ένα UX design είναι πετυχημένο, όταν δεν το αντιλαμβάνονται οι πελάτες σας

 

espa programme banner