Ο μονόδρομος του B2B e-commerce για τις εταιρείες χονδρικού εμπορίου και τι πρέπει να προσέξουν


14 Δεκεμβρίου 2020

Η πανδημία, τα στατιστικά για τις αγορές και μια ξεπερασμένη μέθοδος προσέγγισης

Εσείς ακόμη προσπαθείτε να κλείσετε B2B συμφωνίες μέσω αποστολής email ή τηλεφωνικών πωλήσεων; Τότε, δυστυχώς, βρίσκεστε πίσω σχέση με τον ανταγωνισμό.

Με την αβεβαιότητα που έχει επιφέρει στην αγορά, η πανδημία του COVID-19 καθιστά επιτακτική ανάγκη την δημιουργία B2B e-commerce καταστήματος για τις εταιρείες χονδρικού εμπορίου. Μάλιστα, μια επένδυση σε e-commerce δυνατότητες αποτελεί την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εταιρείες χονδρικού εμπορίου που θα βγούν αλώβητες από την στενότητα της αγοράς και σε αυτές που τελικά δεν θα επιβιώσουν.

Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στις αγορές, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Harvard Business Review, υποδεικνύοντας ότι εταιρείες που ανήκουν σε βασικούς τομείς της οικονομίας δεν έχουν αναστείλει τις αγορές τους, λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, σύμφωνα με τo Gartner, οι B2B αγοραστές στην απόφαση τους για επιλογή συνεργάτη θα ξοδέψουν μόνο το 17% του χρόνου τους σε συναντήσεις με πιθανούς προμηθευτές. Όταν πρόκειται, δε, να προβούν σε σύγκριση μεταξύ προμηθευτών, ο χρόνος που θα αφιερώσουν σε έναν εκπρόσωπο-πωλητή μειώνεται δραματικά στο 5 με 6%.

Συμπέρασμα; Με τα τωρινά δεδομένα και την αλλαγή της αγοραστικής συνήθειας των καταναλωτών, μια εταιρεία χονδρικού εμπορίου αφιερώνει όλο και λιγότερους πόρους σε φυσικές συναντήσεις ή διάλογο για να εκπαιδεύσει και να πείσει τους πιθανούς αγοραστές. Αντιθέτως, αφήνει περισσότερο ένα οργανωμένο B2B e-commerce κατάστημα και μια συστηματική online παρουσία μέσω digital marketing τακτικών, να “μιλήσουν” για το brand και να το διαφημίσουν.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την κατασκευή B2B e-commerce καταστήματος

H δημιουργία ενός B2B e-commerce καταστήματος δεν είναι απλή διαδικασία και για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα σας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω σημαντικοί παράγοντες:

 

1. Να θυμάστε ότι όπως και στις B2C αγοραπωλησίες, ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων σας, είναι ο άνθρωπος. Μια σχετική έρευνα αναφέρει ότι το 61% των B2B αγοραστών βασίζεται σε συστάσεις και κριτικές για να αξιολογήσει την αξιοπιστία ενός B2B προμηθευτή. Φροντίστε λοιπόν, να έχετε ένα ικανοποιητικό και πειστικό Word-of-Mouth.

 

2. Σχεδιασμός e-commerce SEO στρατηγικής για το B2B κατάστημα σας – βελτιστοποίηση των URL. Πρέπει να δίνετε ξεκάθαρη εικόνα σε μηχανές αναζήτησης και χρήστες τι προσφέρει ο B2B ιστότοπος σας και τι πρόκειται να συναντήσουν όταν τον επισκεφθούν.

 

3. Βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης του ιστότοπου. Ο πελάτης, είτε B2C είτε B2B,  δεν έχει την υπομονή να περιμένει να φορτώσει η ιστοσελίδα σας. Θα εγκαταλέιψει και θα στραφεί στον ανταγωνισμό. Φροντίστε λοιπόν, να μην χάνετε πελάτες με το δευτερόλεπτο.

 

4. Η εμπειρία εξυπηρέτησης που προσφέρει η περιήγηση στο B2B κατάστημα σας, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πέρα από απλοπλοιημένους κωδικούς προϊόντων, ο πελάτης θα εκτιμήσει ένα ελκυστικό, ενημερωτικό και συχνά ανανεωμένο περιεχόμενο με καλαίσθητα γραφικά που διευκολύνουν την περιήγηση και συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα του brand σας.

 

5. Η βελτιοποίηση του B2B ιστότοπου για κινητές συσκευές (mobile-friendly) θα πρέπει να είναι πρωταρχικό σας μέλημα καθώς η πλειοψηφία των B2B αγοραστών αρέσκονται στο να εκτελούν παραγγελίες on the go, για να αντιμετωπίζουν τις μεταβολές στα επίπεδα του αποθέματος και της ζήτησης.

 

6. Η επιλογή της πλατφόρμας e-commerce που θα στηρίξει το B2B κατάστημα σας είναι καθοριστική για να γνωρίζετε τις δυνατότητες που σας προσφέρονται. 24/7 διαθεσιμότητα, αυτοματοποιημένες ενέργειες και machine learning, δυνατότητα ενσωμάτωσης GDPR οδηγιών, διεκπεραίωση μεγάλων παραγγελιών, διαχείριση λογαριασμού, προσαρμογή και εξατομίκευση της πλατφόρμας στις ανάγκες σας κ.α.

 

Ο B2B αγοραστής συνήθως δεν συνδέεται συναισθηματικά με το προϊόν σας. Αντιθέτως, θα τον συγκινήσει περισσότερο ένα απλοποιημένο σύστημα τοποθέτησης παραγγελιών, ειδικές συμφωνίες  για προνομιακές τιμές-προσφορές βάσει ύψους και συχνότητας αγορών, εύκολη αναζήτηση προϊόντων και ευχάριστη περιήγηση στον B2B ιστότοπο. Εν ολίγοις, ψάχνει να βρεί τον κατάλληλο online προμηθευτή που θα τον εμπιστεύεται τυφλά, όταν πρόκεται να ανανεώσει τα αποθέματα του. Το πετυχημένο B2B e-commerce κατάστημα θα είναι αυτό που θα προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία στους αγοραστές σε όλα τα κρίσιμα touchpoints, από την λήψη της παραγγελίας μέχρι την τελική παράδοση των προϊόντων.

Ως B2B προμηθευτής, η επιλογή σας είναι μονόδρομος: Ειδικά όταν η περίοδος το ευνοεί, ακολουθήστε τις τάσεις που επιτάσσει η αγορά, βγέιτε μπροστά από τον ανταγωνισμό, εξοικονομείστε πόρους και αναπτύξτε το πελαταλόγιο σας με ένα μοντέρνο και λειτουργικό B2B e-commerce κατάστημα.

Στην DWHITE μπορούμε να καλύψουμε πλήρως την ανάγκη σας για επέκταση της επιχείρησης σας στο διαδίκτυο. Τα 10 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης μας στην κατασκευή eshop για εταιρείες χονδρικού (B2B) και λιανικού (B2C) εμπορίου αποτελούν την εγγύηση ότι θα απολαμβάνετε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό eshop που, πάνω απ’ όλα, θα εξυπηρετεί τους εταιρικούς σας στόχους. Σε περίπτωση που θέλετε να μοιραστείτε την ανάγκη σας, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

. . .
epsa banner gr
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση